Euskal Autonomia Erkidegoko zeliakoen elikadura-azturak

  1. I. Larretxi 1
  2. J. Miranda 1
  3. M.A. Bustamante 1
  4. A. Lasa 1
  5. E. Simón 1
  6. I. Txurruka 1
  1. 1 Euskal Herriko Unibertsitatea/Universidad del País Vasco
Libro:
I. IkergazteNazioarteko ikerketa euskaraz. Kongresuko artikulu-bilduma: 2015eko maiatzaren 13, 14 eta 15a. Durango, Euskal Herria
  1. Iñaki Alegría (ed. lit.)
  2. Ainhoa Latatu (ed. lit.)
  3. Miren Josu Ormaetxeberria (ed. lit.)

Editorial: Udako Euskal Unibertsitatea, UEU = Universidad Vasca de Verano

ISBN: 978-84-8438-539-4

Año de publicación: 2015

Páginas: 801-807

Congreso: Ikergazte. Nazioarteko Ikerketa Euskaraz (1. 2015. Durango)

Tipo: Aportación congreso

Resumen

Zeliakiari aurre egiteko dagoen tratamendu bakarra bizitza osoan glutenik gabeko elikadura hartzeada, glutenik ez izateaz gain orekatua izan behar duena. Beraz, zeliakoen ongizatea, bizi-kalitateaeta osasuna elikaduraren mende daude zuzenean. Lan honen helburua izan da EAEko zeliakohelduen elikadura-azturak aztertzea. Batetik, dietak proteina, gantza eta kolesterol gehiegi etakarbohidrato eta zuntz gutxiegi biltzen zituen, desorekatua zela ondorioztatuz. Bestetik, elikagaitaldeen kontsumoaren banaketa ezegokia zela behatu zen. Populazio orokorrarekin konparatzeandietaren nutriente banaketa antzerakoa izan bazen ere, nutrienteen elikadura-iturriak ezberdinakziren. Beraz, zeliakoentzako elikadura-jarraibide espezifikoak garatu behar dira.