Euskal Autonomia Erkidegoko zeliakoen elikadura-azturak
- I. Larretxi 1
- J. Miranda 1
- M.A. Bustamante 1
- A. Lasa 1
- E. Simón 1
- I. Txurruka 1
- 1 Euskal Herriko Unibertsitatea/Universidad del País Vasco
- Iñaki Alegría (ed. lit.)
- Ainhoa Latatu (ed. lit.)
- Miren Josu Ormaetxeberria (ed. lit.)
Editorial: Udako Euskal Unibertsitatea, UEU = Universidad Vasca de Verano
ISBN: 978-84-8438-539-4
Año de publicación: 2015
Páginas: 801-807
Congreso: Ikergazte. Nazioarteko Ikerketa Euskaraz (1. 2015. Durango)
Tipo: Aportación congreso
Resumen
Zeliakiari aurre egiteko dagoen tratamendu bakarra bizitza osoan glutenik gabeko elikadura hartzeada, glutenik ez izateaz gain orekatua izan behar duena. Beraz, zeliakoen ongizatea, bizi-kalitateaeta osasuna elikaduraren mende daude zuzenean. Lan honen helburua izan da EAEko zeliakohelduen elikadura-azturak aztertzea. Batetik, dietak proteina, gantza eta kolesterol gehiegi etakarbohidrato eta zuntz gutxiegi biltzen zituen, desorekatua zela ondorioztatuz. Bestetik, elikagaitaldeen kontsumoaren banaketa ezegokia zela behatu zen. Populazio orokorrarekin konparatzeandietaren nutriente banaketa antzerakoa izan bazen ere, nutrienteen elikadura-iturriak ezberdinakziren. Beraz, zeliakoentzako elikadura-jarraibide espezifikoak garatu behar dira.