La inflación de precios de los alimentosevolución reciente y propuestas desde la cadena agroalimentaria

  1. José-María GARCÍA-ÁLVAREZ-COQUE 1
  2. Olga M. MORENO-PÉREZ 1
  3. Lorena TUDELA-MARCO 2
  4. Francesc J. CERVERA-FERRER 1
  5. Sergi ESCRIBANO-RUIZ 2
  1. 1 Universidad Politécnica de Valencia
    info

    Universidad Politécnica de Valencia

    Valencia, España

    ROR https://ror.org/01460j859

  2. 2 Agencia Agroa
Aldizkaria:
Papeles de economía española

ISSN: 0210-9107

Argitalpen urtea: 2024

Zenbakien izenburua: Retos económicos en alimentación: la sostenibilidad, los precios y la innovación

Zenbakia: 179

Orrialdeak: 108-123

Mota: Artikulua

Beste argitalpen batzuk: Papeles de economía española

Laburpena

This article examines the factors conditioning the evolution of food prices, which have contributed significantlË to general inflation in Spain. The observed evolution of prices in Spain and in world markets reflects that a substantial part of the inqation in food prices is imported from abroad, including factors of a global nature, related to conqicts or droughts. The proposals from different actors include collaborative efforts to overcome the atomization of the sector, logistical improvements and digitalization, dissemination of commercial, technological and organizational innovations, more transparency in the agri-food chain, and citizen education for healthy and responsible consumption.

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