Queratinas de plumaje de pollo y lana de ovejaComparativa de sus masas moleculares mediante electroforesis en gel

  1. Fernández-d’Arlas Bidegain, B. 1
  1. 1 INAMAT-Institute for Advanced Materials. Universidad Pública de Navarra (UPNA). Pamplona. Navarra. España.
Journal:
Archivos de zootecnia

ISSN: 0004-0592 1885-4494

Year of publication: 2019

Volume: 68

Issue: 263

Pages: 422-426

Type: Article

DOI: 10.21071/AZ.V68I263.4203 DIALNET GOOGLE SCHOLAR lock_openOpen access editor

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Abstract

Chicken feathers and sheep wool are at present considered two major agro-industrial residues which are hard to be disposed. Therefore finding applications for these residues is interesting from the viewpoint of Circular Economy. The knowledge of the properties and characteristics of keratins, which are the main constituent of these materials, can help designing final applications for them. This report presents the results of the comparative analysis of the molecular weights of keratins from Lachas heep (Ovis aries) and consumer chicken (Gallus domesticus) obtained by reductive extraction with sodium tioglycolate inalkalyne media. The analysis was carried out trough polyacrylamide gel electrophoresis and showed that wool keratin has molecular weightfractions of 56, 47, 14, 10 y 8 KDa, higher on average than those of the feathers, only with lower molecular weight fractions, in the range of 8-6 KDa.

Funding information

El autor agradece la financiación de la Obra Social la Caixa y Fundación Caja Navarra en el marco del programa de la UPNA de “Captación de Talento” para desarrollar la presente investigación, así como al INA-MAT por facilitarme el acceso a instalaciones y diversa instrumentación. El autor también agradece a Maria JesúsLarreche, de Etxetxipia, y al personal de la avícola Mélida, por el suministro de lana y plumaje, respecti-vamente, y asimismo a Viscofán S.A., por el la generosa aportación de membranas celulósicas semipermeables, óptimas para la diálisis.

Funders