Neuroprotective effects of resveratrol and docosahexaenoic acid antioxidants in perinatal hypoxic-ischemic brain injury in rats
- Antonia de los Angeles Alvarez Diaz Director/a
- Enrique Hilario Rodríguez Director/a
Universidad de defensa: Universidad del País Vasco - Euskal Herriko Unibertsitatea
Fecha de defensa: 11 de diciembre de 2015
- María Angeles Peinado Herreros Presidente/a
- Miren Izaskun Elexgaray Gabancho Secretario/a
- Lucía Jimenez Rojo Vocal
Tipo: Tesis
Resumen
Umeen erikortasun eta hilkortasunaren kausa nagusienetariko bat hipoxia-iskemia perinatala da, hortazbere aurkako estrategia neurobabesle berri eta eraginkorragoak aurkitzearen premia. Zentzu honetanerresberatrola eta azido dokosahexanoikoa bezalako antioxidatzaileen aukera neurobabesleen interesahanditu izan da azken aldi honetan. Lan honen helburu nagusiena antioxidatzaile hauek banaka eta bienarteko konbinazioak hipoxia-iskemia perinatalak arratoeitan eragindako burmuin-kaltearen aurkakoeragin neurobabeslea ikertzea izan zen. Gure emaitzek iradokitzen dute erresberatrola eta azidodokosahexanoikoaren pretratamenduek hipoxia-iskemia neonatalak eragindako burmuin-kaltean efektuneurobasbesleak dituela, infartuaren bolumena txikitu, zelulen kaltea leundu, mielinaren ekoizpenamantendu, astrogliosi errekatiboa eta mikrogliaren aktibazioa urritu baitute. Gainera, haien eraginak epeluzera hedatzen dira, animalia helduetan egindako frogen ostean antioxidatzaileek kognizio asaldurak etakonexio neuronalen galera ekiditen dituztelako. Antioxidatzaile hauen mekanismo neurobabesletako batmitokondriaren barne-mintzeko osotasuna eta trasmintzeko potentziala mantentzea dela espekulatzendugu, oxigenoaren espezie erradikalen ekoizpena gutxitzeaz gain.